Billede

Operation Overshooter 2014 – afrunding

Fredag d. 23. til søndag d. 25. maj løb FeltUD’s nye arrangement Operation Overshooter af staben, som havde til formål at – sjovt nok – prøve at støve så mange spændende ’overshooters’ op i den oplagte region Lolland-Falster-Møn. Arrangør Kristian Birchvald Jensen skød weekenden i gang fredag aften på Gedser Fuglestation med et glimrende oplæg for træffets deltagere om områdets lokaliteter, potentiale og hvor man skulle placere sig alt efter vejrforholdene. Vejret i denne weekend var præget af højtryk og varmt vejr. Dog var det ikke helt uventet, at der ville ske noget ved Gedser, da vinden efter en periode med vind fra østlige og sydøstlige retninger skiftede til vestenvind. Dét giver gode forhold for returtræk ved sydvendte kyster.

Sort Glente

Sort Glente er symbolet på senforårets returtræk af overshooters. 3 fugle blev det til i denne weekend (© Anders Wiig Nielsen)

Bortset fra flere flokke af trækkende Knortegæs og en Sortstrubet Lom blev der ikke set noget fredag.

Lørdag d. 24. maj

Lørdag morgen lagde fornuftigt ud med adskillige gode arter rundt omkring. Anders Wiig Nielsen fandt en Vendehals i Birkemose, en Gulirisk han rastede længe ude ved Gedser Odde og først på formiddagen blev en Drosselrør-sanger meldt ud ved Kroghage af Thomas Varto Nielsen, der desværre ikke var tilmeldt arrangementet. Fuglen var særdeles sangaktiv, og sad konsekvent i et træ/buskads – rørene ville den ikke ned i. Sjovt. Kroghage bød også på overflyvende Rovterne og flere syngende Karmindompapper, der i øvrigt optrådte invasionsagtigt, og arten kunne findes overalt i Gedser-området denne weekend.

Vendehals

Vendehals ved Birkemose, 24. maj (© Anders Wiig Nielsen)

Resten af dagen bød Gedser-området på ringmærket Lille Fluesnapper, 3 forskellige Sorte Glenter, en returtrækkende Blå Kærhøg samt en Mosehornugle der fløj rundt over og omkring fuglestationen om aftenen og bl.a. var i luftkamp med dagens sidste Sorte Glente. Desuden trak over 1000 Knortegæs forbi. Bøtø Nor blev tjekket med Atlingand som det bedste, og ellers blev der ikke meldt det store fra Lolland-Falster-Møn denne dag pånær en Flodsanger ved Saksfjed.

Mosehornugle

Mosehornugle, Gedser Stationshave 24. maj (© Mathias Blicher Bjerregård)

Søndag d. 25. maj

Søndag kom der væsentligt mere gang i den ved Gedser Odde. Endnu en Lille Fluesnapper 2k fik ring på ved stationen. Fra morgenstunden trak flere Rørhøge ud, og Louis A. Hansen meldte om mulig Dværgværling ude fra spidsen. Giftigt, men dukkede desværre ikke op i nettene inde i stationshaven. Kroghage var god igen med syngende Lille Fluesnapper, der dog aldrig lod sig se. Sidst på formiddagen rykkede nogle af deltagerne til Møn, men hørte kun en Pirol på Høvblege som det bedste. I mellemtiden rykkede de sjældne majarter nede ved Gedser. 3 Biædere kom til trækkende til rast, og blev fotograferet, og snart efter sås en returtrækkende Rødrygget Svale og 2 nye Biædere. Minimum 7 forskellige Biædere sås ved Odden henover dagen, og den Rødryggede Svale kom enddog tilbage fra havet igen til stor fornøjelse for de heldige på stedet.

Biæder

Rastende Biædere ved Gedser Odde, 2 ud af min. 7 lørdag 25. maj (© Louis A. Hansen)

Alt i alt en god pose fugle ved Sydhavsøerne denne weekend. Ingen af de hårdeste arter blev fundet af birdere, der var tilmeldt træffet, så derfor blev der ikke uddelt nogen præmie L. Det skal nævnes, at der, selvom det var uden for Overshooter-arrangementet, den følgende mandag blev set Kohejre, Buskrørsanger, Turteldue, Biæder, Pirol og 2 Sorte Glenter ved Gedser, Lille Skrigeørn imm. nordtrækkende ved Karensby Bakker på Møn og Flodsangeren ved Saksfjed var pp. Der er altså helt tydeligt et kæmpe potentiale i dette underbirdede område på denne årstid og vi håber på mange flere deltagere næste år, så der kan blive fundet nogle flere sjældne fugle! Tak til alle deltagere for en rigtig god weekend.

Rødrygget Svale

Rødrygget Svale, Gedser Odde 25. maj (© Louis A. Hansen)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s