Operation NAT-tergal

Hele landet

Lørdag d.7. juni – søndag d. 15. juni

Er nattergalen i tilbagegang? Og hvilke sjældenheder gemmer der sig en lun sommernat i det danske landskab? Vær med til at kortlægge Danmarks nattergale, der virker til at være i markant tilbagegang, samtidigt med at de sjældne natlyt-arter som flodsanger, savisanger, plettet rørvagtel og engsnarre samt de rigtigt dyre: buskrørsanger, lille rørvagtel og dværgrørvagtel, kan være bonusarter i eftersøgningen. Da natlytdisciplinen er en ekstremt vejafhængig affære, lægger vi operationen over 9 dage, så vi forhåbentligt rammer ind i minimum en velegnet nat. En koordineret indsats indenfor en pioneragtig disciplin med et gavekort på 500 kr. til Naturbutikken på højkant for bedste fugl. Det bliver helt sikkert spændende at se hvor mange fugle der gemmer sig i mørket, når en koordineret indsats iværksættes, så det er bare med at komme ud i sit nærområde. Vi opfordrer alle til at taste fund af nattergal og andre almindelige natsangere ind i Atlasbasen (www.dofbasen.dk/atlas), således at mulige ynglefund kan registreres i dette projekt. Sjældne fugle skal derimod kun tastes i DOFbasen. Vil man læse mere om Atlasprojektet kan man læse mere her: www.dof.dk/atlas. Derudover opfordrer vi alle til at skrive lidt om deres fund og eventuelt lidt om oplevelserne ugen igennem, i tråden herunder. Man må naturligvis tage ud lige så mange dage man vil, og afrapportere så mange gange man vil. Det er også i tråden herunder at man skal afrapportere de sjældne fugle, for at være med i konkurrencen om gavekortet til Naturbutikken. Konkurrencen starter kl. 00.00 når datoen slår lørdag den 7. juni og slutter søndag den 15. juni kl. 23.59. Når operationen er afsluttet vil der komme en afrunding. Rigtig god fornøjelse derude.

Reklamer

2 responses to “Operation NAT-tergal

 1. “Natten mellem mandag 9/6 og tirsdag 10/6 blev Bolle/Try Enge og nærliggende områder i SØ-vandsyssel gennemlyttet sammen med min far. Skønsmæssigt 50 Kærsangere, 20+ Nattergale, et par skrigende Natugleunger, tre Vagtler (heraf den ene nattrækkende) og ikke mindst årets første Engsnarre i området var næsten godkendt, men på trods af de mange Kærsangere kunne Buskrørsanger ikke opdrives!

  Derfor besluttede jeg, at vi skulle fortsætte ud til Gerå og lytte i krattene hér. På trods af oplagte steder var der ikke rigtig nogen natsangere at høre, men vi fortsatte ufortrødent op ad Gerå Engvej med nedrullede vinduer. Da vi var nået næsten til Aså hørte jeg fra den kørende bil noget Kærsanger-agtigt og bad min far om at stoppe. Han blev siddende i bilen, og jeg steg ud og gik ca. 50 meter bagud. Her kunne jeg høre en Kærsanger, men også en sang med nogle høje gentagne karakteristiske toner kombineret med Gærdesanger-agtige smæklyde. Det lød rigtig giftigt, og efter blot fem sekunders lytten løb jeg hen til bilen efter lommekamera og for at advisere min far, som sad og småsov i bilen.

  Da vi havde stået og lyttet lidt, var vi sikre på fuglens identitet: Buskrørsanger – überfedt! Hvorvidt det har været Buskrør- eller Kærsangeren, som jeg hørte fra bilen, ved jeg ikke.

  Da jeg ikke længere kan melde ud på birdcall, da jeg ikke har en smartphone, blev fuglen først meldt ud, da vi var kommet hjem til min far i Hjallerup. Fuglen er i øvrigt i skrivende stund stadig på plads på lokaliteten.”

  Ovenstående er et uddrag/omskrivning af teksten på min blog, hvor der også kan ses fotos og videooptagelser af Buskrørsangeren: http://birdingnj.blogspot.dk/2014/06/buskrrs.html

  Mvh Rune Sø Neergaard

 2. Operation NAT-tergal fandt sted fra den 7. juni til og med den 15. juni, hvor der galt om at få talt landets nattergale op og samtidig se hvad der ellers rørte sig rundt om i landets mulm og mørke. Der er desværre meget få der har skrevet en lille opsummering enten her på facebook eller på feltud’s blog, men bravo til dem der har og der er dog blevet tastet rigtig mange nat-arter ind på både dof- og atlasbasen uden hensyntagen til om fuglene hørtes om natten. Vi har i opsummeringen undladt de arter der er forholdsvis stedfaste som f.eks. div. ugler og natravn.
  Det positive er at der er registreret flere nattergale end samme periode sidste år. I alt blev der indtastet 735 nattergale fordelt på 235 lokaliteter, alt i mens der blev 114 i atlasbasen. Det skal siges at der ikke er taget hensyn til flere indtastninger af samme individ. Men i alt 849 indtastede individer på denne 9 dages periode, hvor der sidste år blev indtastet 722 individer. Som det altid har været med nattergal stiger udbredelsen mod øst, og der blev bl.a. hørt 71 på en nat i et forholdsvis lille område på Bornholm, mens den kan være umulig at opdrive visse steder i Vestjylland.
  En fugl som mange har bemærket en stor tilstedeværelse af i år er kærsanger. Der er også indtastet hele 1904 individer over de 9 dage. 1588 i dofbasen fordelt på 358 lokaliteter samt 317 i atlas. Sidste år blev der indtastet 1164 kærsangere i samme periode. Stigningen må derfor siges at være markant i år, og der er ikke noget at sige til, at folk hører rigtig mange af denne art i år. For græshoppesanger er der i alt indtastet 160 individer, hvilket ikke er bemærkelsesværdigt.
  Af hønsefuglene er der også indtastet rigtig pæne antal. 121 engsnarrer, 113 vagtler og 41 plettede rørvagtler. Der er også hørt og set godt med sjældnere arter, min. 8 flodsangere, 6 savisangere og ikke mindst 7 buskrørsangere. Derudover har folk passende kunne registrere natarter, når de har været ude at lytte efter den stationære dværgrørvagtel.
  For at afrunde konkurrencen om gavekortet på 500 kr. og de kommentarer vi har fået, så blev der nævnt mange pæne antal af både engsnarre, vagtel og kærsangere, og endnu en gang tak til dem der tog sig tid til at skrive om deres fund. Et 3. gangsfund af vagtel i Dragør kommune var lige ved at løbe med gavekortet, indtil det opdagedes at den egentlige vinders indlæg ventede på at blive godkendt! Så stort tillykke til Rune Sø Neergaard som natten mellem den 9. og 10. juni fandt en buskrørsanger nær Aså efter ihærdig eftersøgning! Derudover fandt Rune også bl.a. 50 kærsanger, 20+ nattergale, 3 vagtler og 1 engsnarre samme nat. Så et stort tillykke med buskrørs og gavekort, det må siges at være velfortjent! Og stort tak til alle der har været ude at lytte i nattens mulm og mørke, det samlede resultat må siges at være rigtig flot.
  De bedste hilsner fra Feltud!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s